Çocuk Gelişiminde Ailenin Önemi

KENDİ BAŞINA BÜYÜR DEMEYİN!

Bebekler doğdukları andan itibaren çevresindeki bireylerin desteği ile gelişimini gerçekleştirmeye başlar. Aynı bir oyun hamuru gibi şekil alarak yaşamın ilerleyen dönemlerinde kişiliğini oluşturur. Her aile çocuğunun kitap okumasını ve kendisini geliştirmesini ister. Ancak bilmeliyiz ki bir alışkanlığın kazanılması için belirli bir zamana ihtiyaç duyulur. Örneğin çocuklarımız okulda İngilizce öğrenmeye çalıştıkları hemen İngilizce konuşmalarını isteriz. Ancak bir bebeğin doğduğu andan itibaren 24 aya kadar kelimeleri yavaş yavaş öğrendiğini unuturuz. Bir bebek 2 yaşına geldiğinde ise kelimeleri bir araya getirip cümle kurmaya başlar. Çevresinde Türkçe konuşulmasına rağmen konuşmayı 2 senede öğrenen bir bebekten ilerleyen dönemlerde hemen İngilizce öğrenmesini beklemek biraz aceleci bir tutum olacak. Kitap okumak da yukarıda verdiğimiz örnekte olduğu gibi bireyin bünyesine kazandırması için zaman gereken bir aktivitedir. Bu özelliği kazanmak için bebeklik döneminde temellerinin atılması daha sağlıklı ve verimli olur.  Bu noktada çocuklarınıza karşı anlayışlı, destekleyici, sabırlı ve örnek olucu bir tutum çok önemidir. Eğer çocuğunuzun kitap okumasını isteyip yanında telefon ile oynuyorsanız çocuk asla kitap okumayacak. Çünkü çocuklar söylenenleri değil yapılanları yapmayı tercih eder. Çocuğunuza hangi davranışı kazandırmak istiyorsanız sizde o davranışı örnek olacak şekilde sergileyin.

Afrika’da mı yoksa Amerika’da mı bir çocuğun piyanoyu daha erken öğrendiğini düşünün. Yüksek ihtimal cevabınız Amerika olacaktır. Çünkü Amerika’daki çocuklara kendisini geliştirebileceği bir ortam sunulur. Çocuk veya bebek bu ortamdaki seçenekleri dener ve kendisi için en uygun olana odaklanır. Bu yüzden Afrika’daki çocukların hiçbir konuda yeteneği yoktur ifadesini kullanmak doğru olmaz. Çünkü sosyal çevreden yeterli desteği göremeyen çocuklar deneme imkânı bulamaz. Bu örnekten anlayabileceğimiz üzere çocuklarımızın kendisini geliştirmesinde ailenin sunduğu imkanlar çok önemlidir. Çocuğunuzun kendisini sağlıklı bir şekilde geliştirebileceği ortam sunun. Bir çocuk kendisini bilgisayar bilgisi konusunda da geliştirebilir. Bu sağlıksız değildir. Ancak kendisini teknolojide sağlıksız bir şekilde geliştireceği ortam sunmamalısınız. 3 yaşındaki bir çocuk için bilgisayardan dans müzikleri açmak ve bedenini kontrol etmesini öğretmek sağlıklı ortam olurken bilgisayarı sadece oyun oynasın ve beni rahatsız etmesin diye vermek sağlıksız bir tam olur.

Çocuklar ilkokul dönemine geldiğinde 7 yaşına kadar edindiği becerileri kullanmaya başlar. Anaokuluna giden çocukların ilkokul başlangıcında daha az zorlandığı görülür. Bunun sebebi anaokulunda çocukların becerilerini geliştirecek çalışmalar yapmalarıdır. Örneğin anaokulunda makas, boncuk, oyun hamuru ve boyama çalışmaları yapan çocukların motor ile kas becerileri gelişir. Çalışmaları çocuk anaokuluna gitmeden evde yapmak da mümkündür. Böylece çocuklar ilkokulda yazı ve el becerilerinde zorluk yaşamayacaktır.

Kitap, piyano ve anaokulu örneklerinin benzerlerini çoğaltmak mümkündür. Sadece bu üç örnek bile tek başına ailenin çocuğun gelişiminde çok önemli bir role sahip olduğunu gösteriyor. Çocuklar ergenlik dönemine gelene kadar ailesinin kendisine sunduklarını deneme yanılma yolu ile öğrenmeye ve kendisini geliştirmeye çalışır. Ergenlik döneminde ise bu ilgi alanlarını dışarıda kendisi edinir.  Eğer çocuklara kendisini geliştirmesi için destek sağlanmaz ise sosyal çevresinde kendisini yetersiz ve başarısız hisseder. Okula gitmek istemez. Arkadaşlarının kendisi ile beceriksiz olduğu için oyun oynamadığını düşünür. Unutulmamalıdır ki çocuklar özellikle anaokulu dönemine kadar zamanının çoğunu ailesi ile geçirir. Bu zamanı çocuklarınız ile verimli kullanmak ise biz ailelerin elinde.

        Bebeklerinizin gelişimine katkı sağlayıcı eğitici kitapları öğrenmek isterseniz ‘’Bebekler için eğitici kitap önerileri’’ yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

        Çocuklarınızın gelişimine katkı sağlayıcı eğitici kitapları öğrenmek isterseniz ‘’Çocuklar için eğitici kitap önerileri’’ yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu