RUHSAL OLARAK SAĞLIKLI OLMAK İÇİN HANGİ ÖZELLİKLERE SAHİP OLMALISINIZ?

‘’Carl Rogers’’

Hayatınızda fiziksel olarak sağlıklı olabilmek için bazı gereklilikleri yerine getirmeniz gerekir. Örneğin sağlıklı beslenme ve spor bunun bir parçasıdır. Bu gereklilikleri yerine getirdiğiniz zaman fiziksel görünümünüz sağlıklı olduğunuzun bir kanıtıdır. Fiziksel sağlığın dışında ruhsal olarak da sağlıklı olup olmadığımız üzerine birçok kriter bulunur. Bireyin ruhsal olarak sağlıklı olması için gereken özellikler üzerine birçok kuramcı fikirlerini sunmuştur.  Ruhsal olarak en sağlıklı kişinin hangi özelliklere sahip olması gerektiği üzerine fikir sunan kişilerden bir tanesi de Carl Rogers’dır.

Rogers’a göre tam kapasite ile fonksiyonda bulunan kişi en sağlıklı kişidir. Rogers iyi bir yaşamın sonuç değil süreç olduğunu savunur ve bu süreçte iyi bir şekilde yaşamaya devam edebilmek için bazı özelliklere sahip olmak gerekir. Aynı zamanda Rogers  bu özelliklerin ruhsal olarak sağlıklı olduğunuzun da kanıtı olduğunu söyler.

Rogers’a göre ruhsal olarak sağlıklı olmanın göstergeleri şunlardır:

  1. Yaşantılara Açık Olma (Var Olanı Kabul Etmek)

Birey yaşantılara obektif veya subjektif olarak açık olduğunda çevresindeki tüm yaşantıları olduğu gibi bünyesine alacaktır. Kendisi için kötü olduğunu düşündüklerini çarpıtmaz. Örneğin arkadaşınız size çok hızlı konuştuğunuzu ve bu konuda daha dikkatli olmanızı söylüyor.  Eğer yaşantılara açık bir kişiyseniz bu görüşü kabul eder ve dikkate alırsınız. Belki de bu öneri sayesinde yapacağınız bir semineri daha verimli gerçekleştirirsiniz. Ancak yaşantılara açık olmayan bir kişiyseniz arkadaşınıza ‘’herkes beni anlıyor, sorun yok’’ diyerek çarpıtabilirsiniz.

  • Varoluşsal Yaşam (Anı Yaşamak)

Hayatındaki yaşantılara bünyesine kabul etmeye açık olan kişi aynı zamanda hayatı dolu dolu yaşar. Her anın tadını çıkartır. Hayatını katı kurallar içinde sınırlandırmaz. Çünkü hayat esnektir ve geçen zaman asla geri elde edilemez.

  • Organizmik Güven (Kendi İç Sesini Dinlemek)

Bireyin kendi iç dünyasındaki sese kulak vermesidir. Birey içindeki duygu ve değerleri ile iletişime geçmediği sürece işlevsizlik ortaya çıkacaktır. Kişi kendisinde var olan deneyimleri, duygu ve düşüncelerini dinlediği zaman doğru ve yanlışı görebilecektir.  Kişinin kendi içsel dünyasına güvenmesidir.

  • Varoluşsal Özgürlük (Benim Hayatım Diyebilmek)

Kişinin bu hayat benim diyebilmesidir. Hayatta çoğu birey hayatına aldığı kişilerin yaşamına göre adım atar. Kararlarını alırken kendisi dışındaki her bireyin yaşamına etkilerini düşünür. Ancak kendi yaşamına getireceklerini ve götüreceklerini düşünmez. Bu yüzden tam kapasite ile fonksiyonda bulunan kişi yaşam olayları karşısında seçtiği duygu ve tutumlarda özgürdür.

  • Yaratıcılık (Yeniliklere Uyum Sağlamak)

Ruhsal olarak sağlıklı olan ve fonksiyonda bulunabilen kişi her zaman geçmişinde edinmiş oldukları ile yaşamaz. Yaşamın önünüze engeller çıkartması oldukça doğaldır. Bu sayede yeni duygu ve düşünceleri edinirsiniz. Sınırlarınızı ne kadar zorladığınızı fark edersiniz. Yaratıcı birey yaşamın her anı için yeni çözüm yolları bulabilir. Böylece yaşamındaki yeni olaylara kolaylıkla uyum sağlayabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu