PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK

Psikolojik sağlamlık kavramı  adını çok fazla duymadığımız fakat şu günlerde bizim en çok ihtiyaç duyduğumuz, öğrenmemiz gereken bir konu.Örneğin sık sık içimizden, ‘’Bu sorunu ben yaşaşaydım sanırım çözemezdim arkadaşım nasıl başardı ?’’, ‘’Herkesin sorunları var onlar neden mutlu’’vb konuşmalar yapıyor olabiliriz.Çevremizi incelediğimizde insanların hayatlarında birçok problemle uğraştıklarını görürüz. Örneğin boşanma süreci yaşayan bir kişiyi ele alalım, bu kişi aynı zamanda maddi zorluklarla karşılaşabilir veya  kültürel toplumsal birçok faktörle(aile baskısı, çocuk durumu)  karşı karşıya gelebilir. Ancak bu probleme uyum sağlar ve çözümler geliştirir öte yandan bazı insanlar ise bu problemlerle baş ederken oldukça zorlanır.İçinde yaşadığımız salgın hastalık dönemini değerlendirdiğimizde bu dönemde bazı bireyler daha fazla stres yaşarken, bu sürece alışmakta zorlanırken bazı kişiler karantina sürecine ve zorluklara daha çabuk adapte olmuştur. Buradan yola çıktığımızda aslında psikolojik sağlamlık ya da dayanıklılık en temel anlamıyla kişinin yaşadığı olumsuz ve zorlu olayların üstesinden gelebilmesi ve bu sürece uyum sağlayabilme yeteneğidir.Psikolojik sağlamlığın gelişmesini engelleyen birçok ailesel, bireysel, toplumsal yaşantılar olabilir(yoksulluk,afet,mizaç)fakat psikolojik sağlamlığımızı arttırmak ve korumak da bizim elimizdedir.Bu yazımızda psikolojik sağlamlığı nasıl koruyabileceğimiz üzerine bilgi sahibi olacağız.

Yapılan araştırmalarda, psikolojik sağlamlık açısından zorluk yaşamayan bireylerde bazı kişilik özelliklerinin  öne çıktığı görülmüştür.Psikolojik olarak sağlam bireyler, aynı zamanda özgüveni yüksek bireylerdir ve bir sorunla karşılaştıklarında, çözüm yolları ararlar. Entelektüel becerilere sahip olan bireyler  de yaşadıkları problemi farklı bakış açılarından incelerler ve üstesinden gelebilirler. Kişinin umutlu olması da yine önemli bir kişilik özelliğidir. Kişinin yaşadığı problemin üstesinden gelebileceğine yönelik inancı, umudu onu ayakta tutacaktır. Kişilerin iyimser bir bakış açısına sahip olması da psikolojik sağlamlığı arttırmaktadır. İyimser kişiler yaşadıkları olumsuzlukları değerlendirebilir ve geleceğe yönelik çözüm arayışına girerler dolayısıyla geleceğe yönelik beklentileri de olumlu bir bakış açısıyla ilerler. Son olarak kişilerin kendilerini kontrol edebilmesi,olumlu ve olumsuz duygularını yönetebilmesi, olumsuz düşünceleri ile baş edebilmesi de psikolojik sağlamlığını arttırır diyebiliriz.

Yaşadığımız şu dönemde çeşitli stres tepkileri verebiliriz. Örneğin kendimizi güvende hissetmeyebiliriz, panik olabiliriz, yaptığımız işlerden keyif almayabiliriz veya öfke, üzüntü, değersizlik gibi birçok duygu hissedebiliriz dolayısıyla salgın hastalık döneminde psikolojik sağlamlığımızı korumamız ve arttırmamız gerekli. Peki ne yapacağız?

Nasıl psikolojik açıdan daha sağlam olabiliriz?

1)Süreç ile ilgili doğru bilgi edinmek

Öncelikle bu süre içerisinde Covid- 19 hakkındadoğru bilgi edinmemiz stres yaşaşamızı, panik olmamızı azaltacaktır. Bilgilerin kaynağını doğru kişilerden ve yetkili kurumlardan almamız önemlidir.Güvenilir olmayan kaynaklar bizim için belirsizlik yaratır ve endişelenmemizse sebep olur.

2) Sağlımıza dikkat etmek

Bu süreç içerisinde kendimize iyi bakmak, sağlıklı beslenmek, spor yapmak, dinlenmek, uyku düzenini korumak çok önemli , dolayısıyla zararlı alışkanlıklardan da uzak durmak gerekiyor. Elinizdeki abur cuburları bırakıp yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. JUnutmayın ki fiziksel sağlık ve ruhsal sağlık birbirini tamamlıyor. Bedeninize iyi bakın!

3) Duygu ve düşünceleri düzenlemek

Koronovirüs birçok insanda olumsuz duygular ve düşünceler oluşmasına yol açabilir kişi kendisini güvende hissetmeyebilir, sevdiklerini kaybedeceği endişesi yaşayabilir veya hayatın boş anlamsız olduğunu çok fazla düşünmeye başlayabilir. Endişe hissettiğinizde nefes alıp vermek, veya kaslarınızı gevşetebilmek ve rahatlayabilmek için sakin bir müzik açabilir ve gevşeme egzersizleri yapabilirsiniz. Zihninizden olumsuz düşünceler geçtiğinde kendinize telkin verebilirsiniz. Örneğin gerekli önlemleri aldığımda virüs riskini en aza indiriyorum, ben değerliyim ve seviliyorum, bununla baş edebilirim vb cümleler sizi rahatlatacaktır.

4) Rutinlerinizi yapmaya devam edin.

Evet maalesef şu süreç boyunca evde zaman geçiriyoruz fakat dolayısıyla evde zaman geçirmeyi bir zorunluluk olarak görüp kendimize zaman ayırmadığımızda psikolojik sağlamlığımızı koruyamayacağız dolayısıyla içinde bulunduğumuz süreci verimli geçirmek bizlerin elinde. Sürekli okumak istediğiniz bir kitabı okuyabilir, izlemek için ertelediğiniz bir filmi tam da şu an izleyebilirsiniz.Ya da yıllarca herhangi bir hobinizin olmadığından şikayeçisiniz, şu gitarı çalamadım, ah şu karakalemi bir türlü öğrenemedim diyorsanız işte size fırsat! Tabi burada önemli diğer bir kısım ise salgın olmadan önce hayatınızda neler yaptığınız. Örneğin her gün işte veya okulda masa başında çalışıyorsanız evde kaldığınızda bu alışkanlıkları devam ettirmeye çalışın. Unutmayın önemli olan, bu döneme uyum sağlayabilmek için eskiden yaptıklarımızı evde de yapmaya çalışmak.

5) Sevdiklerinizle iletişim kurma

Öncelikle bu dönemde hepimiz yoğun duygular yaşıyoruz dolayısıyla aile, arkadaş, eş ya da çocuklar bizim için çok önemli bir destek kaynağı. Bu dönemde ailenizle etkinlikler yapmak, örneğin ailecek oyunlar oynamak, film izlemek ya da eşinizle yemek yapmak vb aktiviteler aile içindeki iletişimi arttıracaktır. Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte uzaktaki sevdiklerimizle görüşmek de bir o kadar kolay.

Sağlıkla kalın..

KAYNAKÇA

  • Karaırmak, Ö. (tarih yok). Psikolojik Sağlamlık, Risk Faktörleri ve Koruyucu Faktörler. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, III(26).
  •    Öz , F., & BAHADIR YILMAZ, E. (2009). Ruh Sağlığının Korunmasında Önemli Bir Kavram: Psikolojik Sağlamlık. Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Dergisi, 82-89.
  • Milli Eğitim Bakanlığı. (2019). Salgın Hastalık Dönemlerinde Psikolojik Sağlamlığımızı Korumak.meb.gov.tr:https://www.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2020_03/30112459_ailecocuk.pdf adresinden alınmıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu